Ihanteellisessa tilanteessa kannattaa valita testi, joka on sekä erittäin spesifinen että erittäin sensitiivinen. Käytännössä erittäin sensitiivinen testi sopii hyvin oireyhtymää sairastavien eläinten löytämiseen ja tuottaa siksi vain vähän vääriä negatiivisia tuloksia. Erittäin spesifinen testi taas antaa positiivisen tuloksen eläimillä, joilla todella on sairaus, joten se tuottaa vain vähän vääriä positiivisia tuloksia.
Mikään Cushingin oireyhtymää koskeva testi ei kuitenkaan ole sekä sensitiivinen että spesifinen – kaikki ovat kompromisseja näistä kahdesta. Tämä tarkoittaa, että hyperkortisolismin diagnostisia testejä on usein käytettävä yhdessä, jotta diagnoosin saaminen olisi varmaa.
(Huomaa – alla annetut sensitiivisyys- ja spesifisyysarvot on arvioitava likimääräisinä ja ne edustavat useita tähän aiheeseen liittyviä tutkimuksia. Kirjoittaja viittaa vuoden 2019 Bennaim et al -katsaukseen, josta lukija saa lisätietoja).
ACTH-stimulaatiotesti (ACTHST):
Suuri spesifisyys (90 %), kohtalainen sensitiivisyys (85 % PDH ja 50 % ADH)
Väärät positiiviset ovat harvinaisempia. Väärät negatiiviset ovat melko yleisiä.
Deksametasonin suppressiotesti (LDDST)
Kohtalainen spesifisyys (70 %), suuri sensitiiviisyys (95 %).
Väärät positiiviset ovat melko yleisiä. Väärät negatiiviset ovat harvinaisempia.
Virtsan kortisoli: Kreatiniinisuhde (UCCR):
Heikko spesifisyys (20 %), korkea sensitiivisyys (97 %).
Väärät positiiviset ovat yleisiä. Väärät negatiiviset ovat harvinaisempia.
Testejä tulkittaessa kannattaa ottaa huomioon positiivinen ja negatiivinen ennustearvo. Positiivinen ennustearvo (PPV) on niiden koirien osuus positiivisessa testissä, jolla todella on Cushingin oireyhtymä. Negatiivinen ennustearvo (NPV) on niiden koirien osuus, joilla on negatiivisessa testissä ja joilla ei ole Cushingin oireyhtymää.
Positiivisissa ja negatiivisissa ennustearvoissa otetaan huomioon sekä testi että tutkittava populaatio. Jos käytät testiä kahdessa eri populaatiossa, sairauden esiintyvyys vaihtelee ennustearvojen mukaan. Siksi PPV ja NPV vaihtelevat testaustiheyden mukaan.
Testejä tulkittaessa kannattaa ottaa huomioon positiivinen ja negatiivinen ennustearvo. Positiivinen ennustearvo (PPV) on niiden koirien osuus positiivisessa testissä, jolla todella on Cushingin oireyhtymä. Negatiivinen ennustearvo (NPV) on niiden koirien osuus negatiivisessa testissä, joilla ei ole Cushingin oireyhtymää.
Positiivisissa ja negatiivisissa ennustearvoissa otetaan huomioon sekä testi että tutkittava populaatio. Jos käytät testiä kahdessa eri populaatiossa, sairauden esiintyvyys vaihtelee ennustearvojen mukaan. Siksi PPV ja NPV vaihtelevat testaustiheyden mukaan.
- Jos tekisimme testin lähes kaikilta näkemiltämme potilaalta (väestö, jossa esiintyvyys oli vähäinen – 5 %)
Tässä tapauksessa LDDST-testiä käytettäessä voidaan olla 100 % varmoja siitä, että negatiivinen tulos on todella negatiivinen. Kuitenkin vain 16 % positiivisista tuloksista on Cushingin oireyhtymää.
- Jos olisimme kriittisempiä tutkimiemme potilaiden suhteen (populaatio, jossa prevelanssi on suuri – 90 %)
Tässä tapauksessa LDDST:tä käytettäessä 62 % negatiivisista tuloksista on todella negatiivisia ja 97 % positiivisista tuloksista on Cushingin oireyhtymää.
Loppusanat
2012 ACVIM Consensus Statement -paneeli (Behrend et al. 2013) pitää pieniannoksista deksametasonin suppressiotestiä (LDDST) seulontatestinä, ellei ole syytä epäillä iatrogeenisiä Cushingin oireyhtymää. ACTH-stimulaatiotestin alhaisemman sensitiivisyyden vuoksi sen diagnostinen hyödyllisyys spontaanin Cushingin oireyhtymän on huonompi kuin LDDST:n.
Diagnostista tutkimusta valittaessa on kuitenkin otettava huomioon muitakin tekijöitä, kuten tutkimuksen saatavuus, hinta ja potilaan muut samanaikaiset sairaudet. Yhtä tärkeää on parantaa testin mahdollisia tuloksia varmistamalla, että tautiepäilyt ovat vahvoja ennen vahvistavien testien tekemistä.