Malassezia-dermatiitti

Malassezia pachydermatis ‑hiivasieni ja Staphylococcus pseudintermedius ‑bakteeri kuuluvat koiran ihon normaaliin pieneliöstöön. Jos elimistön immuunijärjestelmä heikkenee ja/tai ihon pintakerros (epidermis) vaurioituu, mikrobit saattavat kuitenkin lisääntyä liikaa. Tällöin seurauksena voi olla Malassezia-dermatiitin kaltainen opportunistinen ihoinfektio.1

Malassezia pachydermatis -hiivasienen ja Staphylococcus pseudintermedius ‑bakteerin välillä arvellaan olevan yhteisvaikutus, joka kasvattaa näiden molempien määriä.2

1. Nuttall T. Malassezia dermatitis. In: BSAVA Manual of Canine and Feline Dermatology 3rd Edition, BSAVA 2012; 198-205

2. Miller W.H., Griffin C.E., Campbell K.L. Malassezia dermatitis. In: Muller and Kirk’s Small Animal Dermatology 7th Edition, Elsevier 2013; 243-249

Kuvien tekijänoikeus Ariane Neuber DrMedVet CertVD Dip ECVD MRCVS

Malassezia-dermatiitin syyt

Monenlaiset tilat voivat aiheuttaa tämän hiivasienen opportunistisen liikakasvun, esimerkiksi rotuun liittyvä alttius, immuunijärjestelmän heikkeneminen ja/tai ihovaurio3

3. Nuttall T (2012) Malassezia dermatitis BSAVA Manual of canine and feline dermatology. 3rd edition, 198-205.

Kuvien tekijänoikeus Sue Paterson MA VetMB DVD DipECVD MRCVS

Seuraukset

Seborrooiselle dermatiitille on tyypillistä ihon liiallinen hilseily, epänormaali talinmuodostus ja tulehdus. Seborrooinen koira on altis sekundaarisille stafylokokki-infektioille ja Malassezia-dermatiitille.

Koiran Malassezia-dermatiitti voi olla paikallinen tai yleistynyt. Se ilmenee yleensä päässä (korvakäytävä ja kuonoa ympäröivä iho), ihopoimuissa (kainalot, nivuset ja vatsanpuoleinen kaula) ja jaloissa (varpaiden välinen iho ja kynsivalli).

Clinical signs are variable and can include:

  • lievä, keskivaikea tai vaikea kutina
  • punoitus
  • rasvainen tulehdusneste ja hilseily
  • karvanlähtö.

Yleistyneessä dermatiitissa eläimen ilmoitetaan usein haisevan vastenmieliseltä ja eltaantuneelta. Malassezia‑hiivasientä pitäisi epäillä aina kutiavassa dermatiitissa4.

4. Nuttall T Malassezia dermatitis. In: BSAVA Manual of Canine and Feline Dermatology 3rd Edition, BSAVA 2012; 198-205.

Kuvien tekijänoikeus Sue Paterson MA VetMB DVD DipECVD MRCVS

Diagnoosi

Vaurioituneella iholla on silmin havaittavaa organismien liikakasvua. Tähän yhdistetään:

"Hyvä kliininen ja sytologinen vaste asianmukaiseen sienilääkitykseen​" 5

5. Negre A. et al (2009) Evidence-based veterinary dermatology: a systematic review of interventions for Malassezia dermatitis in dogs. Vet Dermatol 20: 1-12

Kuvien tekijänoikeus Dermcare-Vet Australia and Ariane Neuber DrMedVet CertVD Dip ECVD MRCVS

Hoito

Tuoreessa näyttöön perustuvassa kirjallisuuskatsauksessa on arvioitu tutkimuksia, jotka koskevat bakteerien tai hiivasienten aiheuttamien ihoinfektioiden paikallista mikrobihoitoa. Johtopäätös on:

Paras näyttö tehosta M. pachydermatis ‑hiivasientä vastaan on sampoolla, joka sisältää 2 % mikonatsolia ja 2 % klooriheksidiiniä (COE I - hyvä).6

Varmista, että sairauden perussyyt tunnistetaan ja hoidetaan mahdollisuuksien mukaan.

6. Mueller R, Bergvall K, Bensignor E and Bond R (2012) A review of topical therapy for skin infections with bacteria and yeast. Veterinary Dermatology 23: 330-362

Ylläpito

Ihon perusterveys ja taustalla olevat sairaudet

Ihon perusterveys

Iho on elimistön suurin elin. Koska ihosolujen uusiutuminen ja aineenvaihdunta on vilkasta, iho tarvitsee tietenkin riittävästi sitä tukevia ravintoaineita rakenteensa, toimintansa ja terveytensä ylläpitoon.

Taustalla olevat sairaudet

Monet sairaudet voivat aiheuttaa ihovaivoja ja infektioita. Ravinto on tunnetusti tärkeä osa tällaisten ongelmien hoitoa sekä kissalla että koiralla.

  • Ruoka-aineallergia: vaatii hypoallergeenisen ruokavalion, joka perustuu joko hydrolysoituihin tai täysin uudenlaisiin ainesosiin.
  • Atopia: suurista omega-3-rasvahappopitoisuuksista voi olla hyötyä, koska niiden on osoitettu tukevan atooppisen koiran ihon vointia.7 Välttämättömät rasvahapot voivat tehostaa ihoa suojaavan rasvakerroksen vaurioiden paranemista.
  • Umpierityssairaudet: Cushingin oireyhtymän ja kilpirauhasen vajaatoiminnan kaltaisiin umpierityssairauksiin liittyy usein ihokomplikaatioita, joissa ruokavaliohoidosta voi olla hyötyä.

 

Ihovaurion paraneminen

Oikeastaan minkä tahansa tyyppisen ihovaurion ja ihon muodostaman suojan korjaantuminen vaatii tavanomaista enemmän ihoa tukevia ravintoaineita, kuten välttämättömiä rasvahappoja, sinkkiä, seleeniä ja A , E ja B-ryhmän vitamiineja. Näitä ravintoaineita tavanomaista enemmän sisältävä ruokavalio voi osaltaan edistää ihon ja turkin paranemisen onnistumista.

7. Baddaky-Taugbøl B et al. A randomised, controlled, double-blinded, multicentre study on the efficacy of a diet rich in fish oil and borage oil in the control of canine atopic dermatitis (2005).

keyboard_arrow_up