Dechra tarjoaa ratkaisuja ja tukea koirien ulkokorvatulehdusten hoitoon.

Koirien ulkokorvatulehdus (OE) on yleinen syy eläinlääkärikäynnille¹. Tulehduksen taustasyyn selvittäminen auttaa estämään komplikaatioita ja uusiutumisia. On tärkeää tunnistaa sekä tulehduksen perimmäinen syy että hoitoon vaikuttavat tekijät. Näin voit hoitaa akuutin tulehduksen tehokkaasti ja ehkäistä kroonisia muutoksia.

Hiivaa ei tule hoitaa antibiooteilla

Malassezia pachydermatis on koiran korvakäytävän normaalia mikrobistoa, ja hiivan liikakasvu on yleinen löydös tulehtuneessa korvassa.

Lue lisää koiran korvista ja hiivasta

Tuoreiden eläinlääkäri haastattelujen ja laajan eurooppalaisen eläinlääkärikyselyn² mukaan omistajaviestintä on tärkeä, mutta toisinaan haastava osa vastaanottokäyntiä. Onnistunut hoitotulos edellyttää sujuvaa yhteistyötä omistajan ja koiran kanssa. Tämä on erityisen tärkeää, sillä omistajien tiedot korvatulehduksesta ovat usein puutteelliset. Tätä yhteistyötä kutsumme nimellä "Lifelong Ear Partnership".

Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota näkökulmia erilaisiin ulkokorvatulehduksiin, keskittyen yleisimpiin syihin ja oireisiin. Lisäksi artikkeli avaa korvasytologian merkitystä ja yksilöllisesti räätälöidyn hoidon tärkeyttä, joka huomioi sekä koiran että omistajan tarpeet.

Eläinlääkäreille tarjoamme lisätietoa tuotteistamme ja tuestamme ulkokorvatulehduksen hoitoon kirjautumalla sisään.

 

Eläinlääkärit 

Koiranomistajille meillä on oma verkkosivusto, josta löytyy hyödyllistä tietoa.

 

 

Koiranomistajien verkkosivusto

Mikä on ulkokorvatulehdus?

Ulkokorvatulehdus on koirilla esiintyvä tulehdus, joka vaikuttaa korvakäytävään, korvalehtiin ja voi ulottua tärykalvolle asti3. Tulehduksen oireet, kuten kuumotus, punoitus ja turvotus, ovat tärkeitä, mutta eläinlääkärille hakeudutaan usein, kun koira yksilöllisesti reagoi näihin muutoksiin.

Ulkokorvatulehduksen tyypilliset kliiniset oireet ovat:

  • pään ravistelu
  • korvien raapiminen
  • kutina
  • kipu
  • pahanhajuinen erite

 

On tärkeää huomioida, että oireet voivat vaihdella ulkokorvatulehduksen tyypin mukaan. Oireet voivat esiintyä yhdessä korvassa tai molemmissa, mikä voi auttaa tunnistamaan mahdollisia taustasyitä.

Vaikka ulkokorvatulehdus liittyy usein bakteeri- ja/tai hiivatulehduksiin, se voi esiintyä myös ilman sekundäärisiä patogeenejä. Tulehdus muuttaa korvakäytävän ympäristön, mikä edistää normaalien mikrobien liikakasvua (kuten stafylokokkien ja Malassezia spp.), mikä voi johtaa infektioon.

Dechran palkittu 4D korvamalli

Kuva voi joskus kertoa enemmän kuin tuhat sanaa. Dechran 4D-korvamalli havainnollistaa koiran korvan rakennetta ja sen muutoksia normaalista eri tulehdusvaiheisiin. Malli helpottaa eläinlääkärin ja koiranomistajan välistä keskustelua tilanteesta, ennusteesta ja hoidon tärkeydestä.

Tutustu 4D-korvamalliin

 

Tutustu 4D-korvamalliin ja lisää se suosikiksi, jotta sen käyttäminen asiakaskeskusteluissa on helpompaa.

Ulkokorvatulehduksen tyypit

Ulkokorvatulehdus voidaan luokitella kliinisen ulkonäön ja eritteen tyypin mukaan4:

 

Erythematous otitis externa in dogs

Eryteeminen

(Punoittava)

Koiran ulkokorvassa lievää eryteemaa.

Erythematoceruminous otitis externa in dogs

Eryteeminen ja kerumeeninen
(Punoittava ja vahamainen)

Ulkokorvassa kohtalaista eryteemaa sekä paksua, ruskeaa tai keltaista eritettä.

 

Purulent otitis externa in dogs

Purulentti
(Märkivä)

Ulkokorvassa voimakasta eryteemaa, mahdollisia haavaumia ja märkivää eritettä. 

Credit: C. Walker, ThePhotoVet

 

Mitkä ovat ulkokorvatulehduksen yleisimpiä syitä koirilla?

Ulkokorvatulehduksella on usein monitekijäinen etiologia, joka voidaan jakaa ensisijaisiin ja toissijaisiin syihin. Lisäksi on olemassa altistavia ja ylläpitäviä tekijöitä, jotka voivat edistää tai pahentaa tulehduksen kehittymistä.

Ensisijaiset syyt ovat tekijöitä, jotka aiheuttavat alkuperäisen tulehduksen korvassa.

Toissijaiset syyt ovat infektioita, jotka saattavat esiintyä ensisijaisen tulehduksen seurauksena.

Ylläpitävät tekijät ovat elementtejä, jotka estävät taudin täydellistä paranemista, vaikka muita tekijöitä hoidettaisiin ja käsiteltäisiin.

Altistavat tekijät ovat ominaisuuksia, jotka lisäävät ulkokorvantulehduksen riskiä, mutta eivät yksinään aiheuta sairautta.

Kun arvioidaan korvatulehduksen pääasiallisia syitä, on tärkeää muistaa, että korvakäytävä on ihon peittämä. Kaikki ihosairaudet voivat vaikuttaa myös korvaan. Kirjallisuudesta löytyy useita ensisijaisia syitä koiran korvatulehdukseen5,6.

Allergia on yleisin ensisijainen syy, ja siihen kuuluvat reaktiot ympäristön allergeeneihin, kuten siitepölyyn ja pölypunkkeihin, sekä allergia tiettyjä ruoan ainesosia kohtaan. Allergisella koiralla esiintyy usein sekä yleistyneitä iho-oireita että korvaoireita.

Vierasesine korvakäytävässä. Esimerkiksi korvakäytävään juuttunut heinän siemen on vierasesine, joka voi aiheuttaa tulehdusreaktion.

Ulkoloiset. Punkit (yleisimmin Otodectes cynotis ja Demodex-lajit) voivat asettua korvakäytävään ja aiheuttaa tulehdusta, ärsytystä sekä epämukavuutta. Loisten aiheuttama ulkokorvantulehdus on yleisempää kissoilla kuin koirilla, mutta voi esiintyä molemmilla lajeilla sekä muilla lemmikkieläimillä, kuten freteillä.

Endokriiniset sairaudet voivat aiheuttaa ulkokorvantulehdusta (OE) vaikuttamalla immuunivasteeseen ja ihon rakenteeseen. Tutustu yleisimpiin endokriinisiin häiriöihin, jotka voivat mahdollisesti aiheuttaa koirien ulkokorvantulehduksen:

Varmuutta osaamiseen Dechra Academysta

Kirjaudu sisään ja hyödynnä monipuoliset koulutussisällöt, jotka liittyvät koirien ulkokorvantulehduksen hoitoon.  Dechra Academy tarjoaa kattavaa tietoa esimerkiksi korvasytologiasta ja tuotevalinnoista.

Kirjaudu sisään  Rekisteröidy

Authors

By Emily Armstrong BVSc MRCVS
Veterinary Technical Manager
Dechra Veterinary Products

By Linda Holm Segerqvist DVM
European Business Manager – Dermatology
Dechra Veterinary Products

 

  1. O’Neill, D. G., et al (2021) Prevalence of commonly diagnosed disorders in UK dogs under primary veterinary care: results and applications. BMC Veterinary Research17 (69) 

  2. Internal report OTI21 

  3. Bensignor, B. (2021) An approach to Otitis in BSAVA Manual of Canine and Feline Dermatology 4th ed. Gloucester, British Small Animal Veterinary Association 143-149

  4. Forsythe, P., J. (2016) Acute otitis externa: the successful first-opinion ear consultation. In Practice FOCUS 38(Suppl 2): 2-6 

  5. Saridomichelakis, M., N., et al (2007) Aetiology of canine otitis externa: a retrospective study of 100 cases. Veterinary Dermatology 18(5): 341 – 347 

  6. Zur, G., et al ( 2011 ) The association between the signalment common causes of canine otitis externa and pathogens. Journal of Small Animal Practice 52(5): 254 – 258 

  7. Noli, C., et al (2011) Quality of life of dogs with skin disease and of their owners. Part 2: administration of a questionnaire in various skin diseases and correlation to efficacy of therapy. Veterinary Dermatology22(4): 344-351 

  8. Jamet, J., F., et al (2016) Prospective study of the effect of otitis externa before and after treatment on 20 owner´s assessment of their own and their dog´s quality of life. Veterinary Dermatology27(Suppl 1), 45 

keyboard_arrow_up